AI genererede billeder

Verden af teknologi udvikler sig hurtigt, og kunstig intelligens (AI) er ikke længere blot et fremtidskoncept, men en daglig virkelighed, der påvirker vores liv på utallige måder. For nylig besluttede jeg mig for at tage et skridt ind i denne spændende verden ved at arbejde med AI-genererede billeder. Det har vist sig at være en fascinerende rejse, der åbner op for uanede muligheder inden for kreativitet og design.

Hvorfor AI-genererede billeder?

Jeg blev tiltrukket af AI-genererede billeder, fordi de giver en fantastisk mulighed for at udforske min kreativitet på en ny måde. Med et par enkle tekstbeskrivelser kan jeg skabe unikke billeder, der passer til mine visioner og ideer. Det er som at have en digital pensel, der kan male næsten hvad som helst, jeg forestiller mig. Denne teknologi er i stand til at producere alt fra smukke landskaber til realistiske portrætter, alt sammen med en utrolig præcision

Læringsprocessen:

Som begynder inden for AI-genererede billeder startede jeg med at forstå, hvordan AI-modeller fungerer. Det viste sig, at den bagvedliggende teknologi bruger komplekse algoritmer, der analyserer store mængder data for at lære, hvordan billeder skabes og forbedres. Jeg blev nødt til at lære at arbejde med forskellige tekstbeskrivelser, justere parametre og forstå, hvordan jeg kunne få det bedste ud af de værktøjer, der er tilgængelige.

Delfin, Lavet med Midjourney

Værktøjer

Her er en liste af de generative AI værktøjer, som jeg prøvet at arbejde med:

Midjourney

Midjourney er et online AI værktøj, og koster 10$ per måned for deres "Basic Plan", så kan man lave ca. 200 billeder om måneden, men man kan få ekstra "tid", hvis man bruger lidt tid på at vurderer andres billeder, dvs. man hjælper med at træne deres AI model. Midjourney er nok det værktøj jeg har brugt mest tid på, og derfor også har bedst erfaring med. Det mest specielle ved Midjourney er nok at man tilgår det gennem det chat program der hedder Discord, det ser dog ud til at de er ved at lave en webadgang til deres system så man undgår Discord. Men Discord er nu ikke så slem, når man først lige vænner sig til den.

En søhest genereret med Midjourney
Nærbillede af et øje, Lavet med Midjourney
Ørn flyver højt, Midjourney

Stable Diffusion

Stable Diffusion er et open source AI værktøj, som derfor ikke koster noget. Man kan installere Stable Diffusion lokalt på sin egen computer, men det kræver at man har et hurtigt grafikkort, hvis det skal køre godt. Man kan også bruge Stable Diffusion som en online løsning, men så koster det lidt igen.
Der særlige ved Stable Diffusion er at man kan installere en masse plugins med ekstra funktionalitet, som give dig en masse kontrol at billedgenereringen, f.eks kan man styre billedkomposition, posering af mennesker og ansigtstræk. Mange vil nok opfatte Stable Diffusion som ret nørdet og indviklet at bruge, men hvis man først lærer det, så har man stor indflydelse på hvordan billederne bliver genereret.

Hamselv som ridder, Lavet med Stable Diffusion, og et plugin som bruger mit ansigt

DALL-E

DALL-E er fra OpenAI som også laver ChatGPT. Man kan få adgang til DALL-E 3 ved at købe ChatGPT Plus som koster 20$ per måned. Så kan man bruge DALL-E igennem webinterfacet til ChatGPT. Jeg har ikke brugt så meget tid på DALL-E, men mit umiddelbare indtryk er at den minder om Midjourney, og også er god til at generere fotorealistiske billeder. Fordelen ved DALL-E frem for Midjourney er nok at den bruger et webinterface frem for Discord som Midjourney anvender (indtil videre), det tror jeg at en del brugere vil sætte pris på.

Adobe Firefly

Firefly er Adobes bud på generativ AI, værktøjet er integreret i Adobes værktøjer, som f.eks. Photoshop. Mit indtryk af Firefly er at det er godt at ændre ting på et eksisterende billede, mere end at det er et værktøj til at generere hele billedet fra starten. Mange af værktøjerne til at generere AI billeder, rammer ikke altid plet i første forsøg. F.eks. har jeg oplevet at Midjourney og Stable Diffusion har svært ved at lave hænder på mennesker, de kan få 4 eller 6 fingre på en hånd. Så kan man åbne billedet i Photoshop og bede den generative AI om at lave en ny hånd, som så ofte (ikke altid) er bedre.

Det rå billede genereret af Midjourney, bemærk fejl på børnenes hænder
Billedet som Midjourney har genereret, men Adobe Firefly har rettet hænderne på børnene

Microsoft Designer

Microsoft har en online værktøj der hedder Designer, det kan også bruges til at generere AI billeder. Jeg har ikke brugt så meget tid på dette værktøj, men jeg har alligevel taget det med på denne liste, fordi værktøjet er gratis. De andre værktøjer jeg nævner skal man enten købe et abonnement til, eller købe et dyrt grafikkort.

Eksperimenter og opdagelser

Min første oplevelse med AI-genererede billeder involverede masser af eksperimenter. Jeg prøvede at kombinere forskellige stilarter, justere farver og skabe surrealistiske landskaber, der ikke kan findes i den virkelige verden. Det var fascinerende at se, hvordan små ændringer i tekstbeskrivelsen kunne resultere i markant forskellige billeder. Efterhånden som jeg blev mere fortrolig med teknologien, begyndte jeg at finde måder at tilpasse og personalisere billederne på en måde, der afspejlede min egen vision.

Fremtiden for AI-genererede billeder

Efter at have arbejdet med AI-genererede billeder ser jeg fremtiden for denne teknologi som utrolig lovende. Kunstnere, designere og marketingfolk kan bruge den til at skabe unikke og engagerende visuelle materialer på kort tid. Samtidig er der etiske og kreative overvejelser at tage højde for, når man bevæger sig dybere ind i denne nye verden.
Der kan være spørgsmål som f.eks. hvem har rettighederne til billeder lavet med generativ AI. Hos Midjourney ejer brugeren billederne han har genereret, og man må frit bruge dem kommercielt (forudsat at din virksomhed har en omsætning på mindre end 1.000.000$). Men Midjourney forbeholder sig ret til også at anvende de billeder du har genereret. Som jeg forstår det, så handler det om at man kan se andre brugeres billeder på Midjourneys webside.
Man kan også sætte spørgsmålstegn ved, at når nu AI modellen er trænet med andre kunstneres billedmaterialer, har man så taget "noget" fra andre og dermed krænket deres ophavsret? Omvendt kan man sige, at man vel altid har lov til at blive inspireret af andres arbejde, og så må en AI model måske også gøre det samme?

Konklusion

Min rejse ind i verden af AI-genererede billeder har været både udfordrende og spændende. Det har givet mig en ny forståelse for, hvordan teknologi og kreativitet kan smelte sammen for at skabe noget helt unikt. Hvis du også overvejer at dykke ned i denne verden, kan jeg varmt anbefale det – du vil uden tvivl opdage, at mulighederne er uendelige.

Hvis du vil se nogle flere af mine AI billeder, så kig på denne side.

Efterlad en kommentar